Abrikozen

abrikozenDe abrikoos is een steenvlucht wat stamt uit Noordoost-China tegen de Russische grens. Er wordt gezegd dat de abrikoos uit Armenië komt, maar de abrikoos kwam pas 3000 jaar later in Armenië en werd daar later via Griekenland door heel Europa gespreid. Abrikozen werden geteeld in het Hongaarse laagland. Ze werden in grootte boomgaarden geteeld door de Ottemanen maar later werden ze verwaarloosd.

Tegenwoordig worden ze overal geteeld, maar vooral in Italië en Spanje. In het noordelijke deel zoals Oosterrijk, Zwitserland worden ze ook geteeld. In Turkije wordt 85% geproduceerd van de wereldproductie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten. In Nederland worden ze ook geteeld. Ze bloeien hier al vroeg, want in maart begin het seizoen.

Omdat ze in Nederland al vroeg bloeien is de kans ook groter dat de bloemen of bloemkoppen bevriezen. Ook is de kans op slecht weer groter, dit heeft dan weer een invloed op de bloei. Wat ook een invloed op de bloei heeft is dat de bestuivende insecten niet altijd actief zijn door weersomstandigheden. In Nederland komen er dus weinig abrikozen uit de abrikozenboom omdat Nederland niet het perfecte weer ervoor heeft. Om de bloei van de abrikoos te verbeteren worden kunstmatige beschermingen gebruikt tegen nachtvorst. Daarnaast is de standplaats ook belangrijk. Als de abrikozenboom meer tegen de zuidmuur staat in de kans ook groter op succes. De abrikoos rijpen rond augustus, er zijn rassen die vroeger en later rijden. Dit zal dan wel later of vroeger zijn dan augustus.

De abrikoos is in Nederland niet een commercieel product. Daarom zijn er ook niet vele rassen omdat er niet veel aan gedaan wordt. Er zijn in Nederland verschillende rassen maar deze zijn erg beperkt.

De rassen in Nederland zijn:

  • Tros Oranje: Dit is het meest verspreide ras in Nederland. Het is een erg oud ras met een kleine vrucht.
  • Bredas: Deze vrucht is een vast vruchtvlees en is groter dan de Tros Oranje.
  • Hongaarse: Ook een erg oud ras met een sterkte groei kracht. Dit ras neemt in de Europese productiebieden een belangrijke plaats.
  • Moorpark: Een erg oud Engelse ras, middelgroot met een goede smaak. Dit ras wordt vaak gebruikt voor consumptie en voor verwerking.
  • Royal: een zeer oud ras met grote vruchten, erg zacht vruchtvlees met wel een goede smaak.